Kartingharrastus

Kartingharrastus poikkeaa monesta tutusta harrastuksesta, jossa lapsi alkaa harrastaa ryhmässä tai joukkueessa, val­men­ta­ja­joh­toi­ses­ti. Karting on varsin itsenäinen laji, johon toki seura ja muut harrastavat antavat tukea sekä tieto-taitoa. Karting on harrastus, jota lapsi ei voi harrastaa ilman aikuista. Voisi sanoakin, että kyseessä on koko perheen harrastus. 

Mikäli lapsenne on kiinnostunut lajista, voitte tulla aluksi kokeilemaan seuramme lasten autoilla ajamista, jolloin voimme neuvoa myös auton hankinnassa sekä kertoa enemmän harrastuksen aloittamisesta. Seuramme järjestää vaihtelevasti erilaista junioritoimintaa ja kesäkerhoja, joiden kautta lajin pariin on helppo tulla.

Kun on tehty päätös, että lajia halutaan oikeasta alkaa harrastaa, pitää hankkia oma auto ja ajovarusteet. Käytetyllä rungolla ja moottorilla pääsee hyvin alkuun, samoin muilla ajovarusteilla. Kypärä kannattaa ostaa uutena, sillä se palvelee käyttäjäänsä pitkään ja vain uuten ostetun kypärän kunnon tiedät itse.

Erilaisia käytetyn tavaran paikkoja ovat mm:

Virallisilta kartingvarusteita ja -autoja myyviltä yrityksiltä saat asiantuntevaa ja osaavaa palvelua.

Välineistön hankinnan jälkeen opetellaan turvallisuus- ja ajosääntöjä, rata- ja varikkokäytäntöjä sekä muita ohjeita ja lähdetään ajamaan. Suomen Kartingliitto on tehnyt kattavan ”Aloita nyt” -oppaan, johon kannattaa tutustua.

Ennen radalle menoa kannattaa muistaa vakuutukset, jotka pitää olla kunnossa. Liikennevakuutus on oltava niin harjoittelu- kuin kilpailuajossa voimassa. Mahdollisia tapaturmia varten kannattaa tarkistaa myös henkilövakuutukset, että ne kattavat autourheilun. Voit hankkia halutessasi heti tai kun aloitat kilpailemisen AKK:n karting-peruslisenssin. Lisenssin saat AKK:n kautta liiton nettisivuilta (KITI). Lisenssiin kuuluu tapaturmavakuutus, samoin huoltajalisenssiin, joka huoltajan kannattaa myös hankkia. Huomioi, että useimpien vakuutusyhtiöiden vapaa-ajan vakuutukset eivät kata moottoriurheilussa tapahtuvia vahinkoja. Molempien, kuljettajan ja huoltajan vakuutusturvan tulee olla ensin kunnossa ja vasta sen jälkeen lähdetään radalle.

Kun ajokokemusta on alkanut karttua, voi alkaa pohtia auton säätöjä tarkemmin. AKK on tehnyt lyhyen esityksen miten autoa kannattaa säätää sekä miten kuljettajan ja mekaanikon yhteistyö sujuu: Säätäminen ja kommunikointi

YLEISTÄ KARTINGISTA AKK:N SIVUILTA

Karting on autourheilun suurin nuorisolaji, jossa luodaan peruspohja ja tehdään perusharjoittelu myöhempää autourheilu-uraa varten. Karting on myös aitoa kilpaurheilua, jossa voi rakentaa omaa autourheilijan uraa iästä riippumatta. Kartingissa ajatetaan FIA:n maa­il­man­mes­ta­ruu­des­ta, ja tämä antaakin laajat mahdollisuudet kehittää ja luoda uraa lajin sisällä.

Karting on tapahtumarikas, nopeatempoinen ja haastava laji, joka tekee siitä myös erittäin mielenkiintoisen seurattavan katsojille. Ulkoratojen kilpailuissa keskituntinopeudet nousevat usein yli 70 kilometriin tunnissa huippunopeuksien ollessa jopa 140km/h tasoa.

Helpoiten lajin pariin pääsee osallistumalla paikallisen autourheiluseuran järjestämään karting-ajokoulutukseen, jossa opetellaan sääntöjä ja harjoitellaan ohjatusti ajamista.

Karting-auton ajamisen voi aloittaa jo hyvin nuorena ja ensimmäiseen harrasteluokkaan (Cadett) pääsee jo 6-vuotiaana, kansallisiin kilpailuihin Mini60- ja Raket-luokissa voi ottaa osaa sinä vuonna, kun täyttää 10 vuotta. Pojat ja tytöt ajavat kartingissa samoissa luokissa ja kilpailuissa.

Myös varttuneemmille kilpailuhenkisille ja vauhdinnälkäisille karting tarjoaa monia ai­kuis­har­ras­te­mah­dol­li­suuk­sia esimerkiksi aikuisharrastajien joukkuekilpailujen muodossa.

Menestyäkseen kuljettajana tässä lajissa on hyvin nuorena omaksuttava myös urheilijaelämän tuomat haasteet niin henkiselle kuin fyysisellekin puolelle.

Kartingin ulkoratoja Suomessa on yli 50 kappaletta, joiden lisäksi ensimetrit voi käydä ottamassa vaikka sisäkarting-halleissa, joita on ympäri Suomea.

Lähes kaikki for­mu­la­kul­jet­ta­jam­me sekä monet muidenkin lajien kuljettajat ovat aloittaneet uransa juuri tästä lajista. Muun muassa Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen sekä Heikki Kovalainen ovat aloittaneet kartingista ja he ajavat edelleenkin välillä karting-autolla harrastuksena ja harjoituksena. Laji pitää sisällään ammattilaisuuden sekä harrastustoiminnan niin aikuisille kuin lapsillekin.

Teksti: AKK Motorsport Lajit – Karting

Sivun yläreunan kuva: IAME Paimio 2018, Paavo Salonen.

Aikuisharrastajat

Kartingharrastuksen voi aloittaa myös aikuisiällä ja seurastamme jäsenistä suuri osa onkin aikuisharrastajia. Tällöin ajamassa voi käydä omaksi ilokseen tai osallistua seuran kerhoiltoihin sekä muihin aikuisharrastajille suunnattuihin harrastesarjoihin. Kaikentasoisille löytyy sarjoja. 

Mikäli tulet lajin pariin aivan uutena harrastajana, suosittelemme lukemaan yllä olevan ohjeistuksen kaluston hankkimisesta, säännöistä ja vakuutuksista. Voit olla hallitukseemme vielä tarkemmin yhteydessä, mikäli kaipaat lisätietoa harrastuksen aloittamisesta tai radan käytännöistä. Radalla ja varikolla tapaat muita harrastajia, jotka auttavat ja neuvovat mielellään asioissa. Myös aikuiset voivat vuokrata auton ajoon, jolloin pääset tutustumaan ajamiseen ja autoon ennen oman kaluston hankintaa.

Onko harrastaminen kallista?

Harrastaminen voi olla edullista tai todella kallista…kuten useampi harrastus halutessaan on. Käytetyn kaluston saa jopa alle tuhannella eurolla ja tämän jälkeen on itsestäsi kiinni paljonko haluat lähteä hifistelemään lajin parissa. Ajat samalla autolla ja moottorilla monta kesää halutessasi, kunhan vain huollat niitä. Tyypillinen tiimi käyttää ensimmäisellä kaudella n. 2500 euroa, sisältäen kaluston hankinnan ja juoksevat kulut. Huomaa myös, että kuluja voi (ja kannattaa) jakaa parin kaverin kanssa, jolloin homma on sekä hauskempaa että halvempaa. Mikäli haluat osallistua kilpailuihin, kaluston ja bensojen lisäksi kuluja tulee:

  • Seuran jäsenyys 50 € / kuljettaja (lisenssin saamisen edellytys, mikä tahansa seura käy)
  • Peruslisenssi/karting 43 € / kuljettaja (ylemmätkin lisenssi käyvät)
  • Karting liikennevakuutus n. 40-80 €
  • Paimion ratamaksu 25 €/kerta tai 150 €/kausi (hinnat jäsenille) 
  • Kisojen sarja/osakilpailumaksut XX € (riippuu mihin kisoihin/sarjaan osallistut)